Category: 2014

Патуваа, го почувствуваа светот

No Comments

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ

24 денови, 18 градови, девет држави, неколку нови, искрени пријателства и една огромна, незаборавна авантура. Август 2014-та e сегмент од животот кој засекогаш ќе остане длабоко врежан во нивните сеќавања.

Своите доживувања студентите ги раскажаа низ есеи и ги преточија во фотографии. Фотографиите, беа изложени во Концепт 37, каде посетителите можеа да ја видат Европа низ нивните објективи.  Во рамките на изложбата беше промовиран и краток филм од почетокот на нивното патување во Берлин.

 

Categories: 2014

Европа на дланка за 12те студенти од Македонија

No Comments

Горјан Анастасов е студент од четврта година по Економија, со просечна оценка на студирање 10. Одлично говори Англиски, сепак досега немал можност да патува надвор од Македонија. Горјан отсекогаш имал желба за патување и аплицирал на конкурсот бидејќи сака да открие нови хоризонти, но и да придонесе за градење на позитивната слика за Македонија.  Желбата ова лето ќе му се исполни затоа што тој ќе биде дел од студентите кои од 29 јули ќе патуваат месец дена низ Европа.

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ

Categories: 2014

Распоред на интервјуа

No Comments

Ова лето, 12 студенти од Македонија ќе добијат 3 дена во Берлин, интер-раил карта за патување со воз до сите дестинации во ЕУ и џепарлак за да поминат незаборавни 30 дена запознавајќи било која земја и било кој град во Европа. Сакаш ли да ја видиш Бранденбуршката капија? Ајфеловата кула? Римскиот колесеум или музеите во Амстердам? Дали имаш дупка од месец дена во твојот “набиен“ студентски распоред? Дали сакаш на младите Европјани кои ќе ги сретнеш во воз, хостел, музеј или клуб лично да им го препорачаш местото од каде што доаѓаш, знеменитостите крај кои си израснал, храната што си ја јадел и виното што си го пиел носејќи им брошури од Македонија?

 

Датум на одржување 04.07.201

 Група 1 – 11:30                                                             Група 2 – 12:00                                                   

Младен Јонески                                                                 Ивона Митровска

Мартин Ангеловски                                                           Надире Латифи

Александра Митровска                                                     Горјан Анастасов

Симона Самарџиева                                                         Димитри Лазаревски

 

Група 3 – 12:30                                                              Група 4 – 13:30

Филип Каниковски                                                         Елена Мирчевска

Надица Биџовска                                                           Ардијана Мустафа

Катерина Јакимовска                                                     Кире Трајков

Катја Посохин                                                               Адријана Андреевска

 

Група 5 – 14:00                                                            Група 6 – 14:30

Диме Галев                                                                    Игор Манчев

Ивица Пешовски                                                           Анамариа Папестиева

Ангела Крстеска                                                           Ивана Мојсовска

Кристина Мерџановска                                                Андреј Василевски

Тијана Мишевска

Categories: 2014

Патуваме во Европа 2014

No Comments

Ова лето, 12 студенти од Македонија ќе добијат 3 дена во Берлин, интер-раил карта за патување со воз до сите дестинации во ЕУ и џепарлак за да поминат незаборавни 30 дена запознавајќи било која земја и било кој град во Европа. Сакаш ли да ја видиш Бранденбуршката капија? Ајфеловата кула? Римскиот колесеум или музеите во Амстердам? Дали имаш дупка од месец дена во твојот “набиен“ студентски распоред? Дали сакаш на младите Европјани кои ќе ги сретнеш во воз, хостел, музеј или клуб лично да им го препорачаш местото од каде што доаѓаш, знеменитостите крај кои си израснал, храната што си ја јадел и виното што си го пиел носејќи им брошури од Македонија

Услови кои треба да ги исполнуваш:
– апсолвент или последна година од студии на сите Универзитети
– просек над 8,00
– желба за патување
Ние обезбедуваме:
– Interrail карта за 22 дена
– 3 дена во Берлин
– осигурување
– платежна картичка

 

 

 

 

 

Categories: 2014

Бодување

No Comments
По извршените интервјуа, а рангирано според бодовникот, листата на избрани студенти е следната:

За патувањето се избрани првите 12 студенти. Во случај на откажување на првите 12 студенти патува следниот студент

Categories: 2014