Патуваме во Европа низ годините

No Comments

Патуваме во Европа 2015

Ранецот на грб,брошури во рака, пат во Европа си фатив без никаква мака.

Пасош,пари,интереил карта и фото-апарат на мојот врат.

Се е спремно, комбето чека, ранциете на грб не се мали,

ама нешто Теа,Гоце се туфка некој од групата ни фали.

Список се врти,име по име се чита Васка, Горан, Елена, Еми,Александра,

Маја,Верче,Михаил, Ана и Билјана се тука,

кој фали кого нема, Борче не стави на голема мука.

Целиот есеј од 2015 година може да го прочитате ТУКА.

Патуваме во Европа 2014

24 денови, 18 градови, девет држави, неколку нови, искрени пријателства и една огромна, незаборавна авантура. Август 2014-та ќе биде дефинитивно сегмент од животот кој засекогаш ќе остане длабоко врежан во моите сеќавања.

Целиот есеј од 2014 година може да го прочитате ТУКА.

Патуваме во Европа 2013

Размислувам како да соберам три недели во илјада зборови. Како да ги средам впечатоците и да поделам едно патување во кое деновите и ноќите не беа разграничени? Како на кратко да прераскажам нешто што се чинеше толку долго? Како да се опише искуство кое во мојата глава ги надминува простите закони за единство на време, место и идеја? Па, можам да се обидам навраќајки се на самиот почеток и да продолжам со сумирање на нашето интереил искуство, или поточно на она што се случуваше помеѓу патувањата со воз.

Целиот есеј од 2013 година може да го прочитате ТУКА.

Патуваме во Европа 2012

Водена од мислата дека ’’Животот е книга, а оној кој не патува прочитал само една страница’’, силно верувајќи во моите потенцијали и голема самодоверба аплицирав за проектот Пат во Европа.  Целиот концепт и понудените услови беа совршено склопени за еден студент да може да побегне од секојдневието, да го доживее големиот Европски сон а истовремено и да ја доближи нашата Македонија до Европските очи. Чувствата кои произлегоа од посетувањето на многубројните места и знаменитости во европските земји, авантурите,  новите луѓе,  контактот со нови култури, не можат да се доловат и опишат со зборови – мора да се доживеат.

Целиот есеј од 2012 година може да го прочитате ТУКА.

Патуваме во Европа 2011

Република Македонија бележи дваесет лета самостоен и независен растеж. Растам и јас со неа, го бележам секој подвиг на нашиот бит, ја вложувам сета своја енергијата во заедничка подобра утрешнина. Оваа година имав среќа да се најдам на другата страна од видикот – очите ми беа вперени кон Европа. Не ми требаше многу време да се уверам во вистината што ме чекаше, зашто за сето ова време, безброј пати се имав прашувано себеси дали некогаш ќе ѝ погледнам в очи на Старата дама. Шансата што се отвори пред мене му даде, сосем спонтано, нова димензија на моето лето – ќе се патува низ Европа!

 

Целиот есеј од 2011 година може да го прочитате ТУКА.

Патуваме во Европа 2010

Беше премногу добро за да биде вистинито. И по едно милион конкурси каде што „нажалост мора да ве информираме дека не сте меѓу одбраните кандидати“ веќе ти е јасно дека што е подобар конкурсот тоа шансите да бидеш примен без врски се се помали.

 

Целиот есеј од 2010 година може да го прочитате ТУКА.

Патуваме во Европа 2009

Убавите нешта тешко се опишуваат. Како да објаснам дека луѓето во Европа се културни? Дека никој не се турка и сите се стрпливи и воспитани? Дека ништо и никој не доцни? Дека не се топли, но се љубезни? Дека никој не води сметка за туѓите животи, бидејќи секој се грижи за својот?…

Целиот есеј од 2009 година може да го прочитате ТУКА.